Egészséges csokis zabpelyhes keksz finomliszt és finomított cukor nélkül. Hihetetlenül omlós-ropogós csokis zabpelyhes kekszek!
Ezek a csokis zabfalatok nem csak finomak, de még egészségesek is. Ha szeretsz kekszet reggelizni vagy olykor 1-2 szemet elnassolni, érdemes megsütnöd.
A kekszek még másnap, sőt harmadnap is ropogósak és omlósak! Már ha marad belőlük…
A megadott mennyiségű édesítéssel és kakaóval igazi étcsoki íze van ennek a zabkeksznek 🙂
Csokis zabpelyhes keksz hozzávalók
- 20 dkg lágy (apró szemű) zabpehely
- 15 dkg Graham liszt
- 5 dkg zabkorpa
- 4 ek lenmagpehely
- 18 dkg vaj / jó minőségű margarin
- 1 alma
- 1 marék mazsola beáztatva
- 8-12 dkg nádcukor/nyírfacukor
- 4 ek kakaópor (ha kevésbé kakaósan szereted: 2 dkg)
- 3 dkg étcsokoládé (min. 70% kakaótartalommal)
- 1 mk sütőpor
Csokis zabpelyhes keksz elkészítése
- A mazsolát beáztatjuk kevés vízbe, majd botmixerrel pürésítjük.
- Az almát a héjával együtt lereszeljük. Hozzáadjuk a nádcukrot, a mazsolát és a margarint (ha tejérzékeny vagy ellenőrizd a margarin összetételét!), majd kézi mixerrel összedolgozzuk a masszát.
- Belekeverjük a sütőport, a fahéjjal és a kakaóporral elkevert lisztet, majd hozzádolgozzuk a zabkorpát, a lenmagpelyhet, a zabpelyhet és az apró darabokra vágott csokit is.
- Sütőpapírral bélelt tepsibe kis halmokat készítünk a tésztából, majd nedves kézzel kerekre formázzuk a kekszeket és kb. 20-22 perc alatt megsütjük őket. Ebből a mennyiségből 2 X 20 db közepes zabpelyhes keksz készült.
Csokis zabpelyhes keksz
Sütési hőfok: 200 °C
Sütési idő: 2 X 20-22 perc
Mennyiség: 40 db keksz
Tippek a csokis zabpelyhes keksz elkészítéséhez
- Házi baracklekvárral vagy meggy-málna dzsemmel még finomabb.
- Ha inkább a sós rágcsálnivalókat szereted, készítsd el a Sajtos zabkeksz receptemet. A sós rágcsálnivaló is lehet egészséges(ebb) 🙂

Kedves Szilvi!
Köszönöm ezt a receptet (is). A Férjem aki ki nem állja az egészségesebb lisztek ; Hozzávalók izét de ezt a kekszet egyenesen imádta. Sajnos a másik zabpelyhes kekszet (sósat) annyira nem sikerült reprodukálnom. De ez marad az étlapon. Másik receptre vonatkozó kérdés: Te milyen tönkölybúza lisztet használsz?
Köszönöm
Szia Viki!
Ez nagyon jó hír 🙂
Tönkölylisztből teljes kiőrlésűt használok és néha fehér tönkölylisztet is. Attól függ, milyen minőségű a liszt. A teljes kiőrlésű tönkölyből is van (gyanúsan) világos és finomra őrölt változat, ezt inkább ne vedd meg, mert nem túl jó minőségű. A teljes kiőrlésű lisztnek “testesnek” kell lenni, azaz látszani kell benne a korpának és a színének is sötétebbnek kell lenni. Az igazán tartalmas teljes kiőrlésű lisztet lágyítani szükséges finomabb liszttel, hogy a tészta ne nehezüljön el túlságosan. Ehhez jó a durum simaliszt vagy a jó minőségű tönköly fehér liszt is.
A recepteket pedig nagyon szívesen 🙂
Ma kipróbáltam! Nagyon finom lett. Mazsola nem volt itthon, így helyette pár szem aszalt szilva került bele.
Köszönet a receptért!
Szia Erika!
Nagyon szívesen 🙂 Örülök, hogy jól sikerült és ízlett is!
Köszönöm a visszajelzést, szép napot!
Köszönöm a receptet holnap megsütöm nagyon szeretik aropogós kekszeket
Szívesen, sok sikert 🙂
Köszönöm a receptet,ki fogom próbálni!
Szívesen, sok sikert a sütéshez!
Kedves Szilvi!
Régóta nyomon követem a honlapodat és örömmel készítem el receptjeidet! Sokszor kicsit átalakítva, mert eléggé összetett diétám van. Örömmel szeretném közölni, hogy ezt a zabos keksz receptedet sikeresen átalakítottam és nagyon finom lett! Az én változatom: mandulás-kókuszos-mangós zabkeksz:) Mazsola helyett aszalt mangót áztattam be, kakaót-fahéjat kihagytam, helyettük: kókuszchips és egész mandula került darálásra ( durvára) és vaj helyett kókuszzsírral készítettem el. A többi már apró változtatás, ami nem mérvadó. A lényeg: nagyon fincsi kis zabkeksz kerekedett ki belőle :))) Köszönöm szépen a receptjeidet, a jövőben is nagy hasznát fogom venni a blogodnak és egyben szeretném is megköszönni minden diétás-társam nevében, hogy gondoskodsz “rólunk”! Üdvözlettel: Bea
Kedves Bea! Köszönöm a visszajelzést, örülök, hogy jól sikerült a keksz 🙂