Csokis zabpelyhes keksz

Csokis zabpelyhes keksz

Egészséges csokis zabpelyhes keksz finomliszt és finomított cukor nélkül. Hihetetlenül omlós-ropogós csokis zabpelyhes kekszek!

Ezek a csokis zabfalatok nem csak finomak, de még egészségesek is. Ha szeretsz kekszet reggelizni vagy olykor 1-2 szemet elnassolni, érdemes megsütnöd.

A kekszek még másnap, sőt harmadnap is ropogósak és omlósak! Már ha marad belőlük…

A megadott mennyiségű édesítéssel és kakaóval igazi étcsoki íze van ennek a zabkeksznek 🙂

Csokis zabpelyhes keksz hozzávalók

  • 20 dkg lágy (apró szemű) zabpehely
  • 15 dkg Graham liszt
  • 5 dkg zabkorpa
  • 4 ek lenmagpehely
  • 18 dkg vaj / jó minőségű margarin
  • 1 alma
  • 1 marék mazsola beáztatva
  • 8-12 dkg nádcukor/nyírfacukor
  • 4 ek kakaópor (ha kevésbé kakaósan szereted: 2 dkg)
  • 3 dkg étcsokoládé (min. 70% kakaótartalommal)
  • 1 mk sütőpor

Csokis zabpelyhes keksz elkészítése

  1. A mazsolát beáztatjuk kevés vízbe, majd botmixerrel pürésítjük.
  2. Az almát a héjával együtt lereszeljük. Hozzáadjuk a nádcukrot, a mazsolát és a margarint (ha tejérzékeny vagy ellenőrizd a margarin összetételét!), majd kézi mixerrel összedolgozzuk a masszát.
  3. Belekeverjük a sütőport, a fahéjjal és a kakaóporral elkevert lisztet, majd hozzádolgozzuk a zabkorpát, a lenmagpelyhet, a zabpelyhet és az apró darabokra vágott csokit is.
  4. Sütőpapírral bélelt tepsibe kis halmokat készítünk a tésztából, majd nedves kézzel kerekre formázzuk a kekszeket és kb. 20-22 perc alatt megsütjük őket. Ebből a mennyiségből 2 X 20 db közepes zabpelyhes keksz készült.

Csokis zabpelyhes keksz

Sütési hőfok: 200 °C

Sütési idő: 2 X 20-22 perc

Mennyiség: 40 db keksz

Tippek a csokis zabpelyhes keksz elkészítéséhez

  • Házi baracklekvárral vagy meggy-málna dzsemmel még finomabb.
  • Ha inkább a sós rágcsálnivalókat szereted, készítsd el a Sajtos zabkeksz receptemet. A sós rágcsálnivaló is lehet egészséges(ebb) 🙂
Csokis zabpelyhes keksz
Ellenállhatatlanul ropogós csokis zabpelyhes keksz 🙂

Csokis zabpelyhes keksz” bejegyzéshez 10 hozzászólás

  1. Kedves Szilvi!
    Köszönöm ezt a receptet (is). A Férjem aki ki nem állja az egészségesebb lisztek ; Hozzávalók izét de ezt a kekszet egyenesen imádta. Sajnos a másik zabpelyhes kekszet (sósat) annyira nem sikerült reprodukálnom. De ez marad az étlapon. Másik receptre vonatkozó kérdés: Te milyen tönkölybúza lisztet használsz?
    Köszönöm

    • Szia Viki!

      Ez nagyon jó hír 🙂

      Tönkölylisztből teljes kiőrlésűt használok és néha fehér tönkölylisztet is. Attól függ, milyen minőségű a liszt. A teljes kiőrlésű tönkölyből is van (gyanúsan) világos és finomra őrölt változat, ezt inkább ne vedd meg, mert nem túl jó minőségű. A teljes kiőrlésű lisztnek “testesnek” kell lenni, azaz látszani kell benne a korpának és a színének is sötétebbnek kell lenni. Az igazán tartalmas teljes kiőrlésű lisztet lágyítani szükséges finomabb liszttel, hogy a tészta ne nehezüljön el túlságosan. Ehhez jó a durum simaliszt vagy a jó minőségű tönköly fehér liszt is.

      A recepteket pedig nagyon szívesen 🙂

  2. Ma kipróbáltam! Nagyon finom lett. Mazsola nem volt itthon, így helyette pár szem aszalt szilva került bele.
    Köszönet a receptért!

  3. Kedves Szilvi!
    Régóta nyomon követem a honlapodat és örömmel készítem el receptjeidet! Sokszor kicsit átalakítva, mert eléggé összetett diétám van. Örömmel szeretném közölni, hogy ezt a zabos keksz receptedet sikeresen átalakítottam és nagyon finom lett! Az én változatom: mandulás-kókuszos-mangós zabkeksz:) Mazsola helyett aszalt mangót áztattam be, kakaót-fahéjat kihagytam, helyettük: kókuszchips és egész mandula került darálásra ( durvára) és vaj helyett kókuszzsírral készítettem el. A többi már apró változtatás, ami nem mérvadó. A lényeg: nagyon fincsi kis zabkeksz kerekedett ki belőle :))) Köszönöm szépen a receptjeidet, a jövőben is nagy hasznát fogom venni a blogodnak és egyben szeretném is megköszönni minden diétás-társam nevében, hogy gondoskodsz “rólunk”! Üdvözlettel: Bea

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Vegán receptek

Szuper finom vegán receptek, életmód cikkek, főzőtanfolyamok

Szeretnél egészségesebben táplálkozni, több zöldséget fogyasztani?

Iratkozz fel most!

Diétás és egészséges receptek

Szeretnél egészségesebben sütni és főzni?

Szeretnél többet tudni a diétás és egészséges alapanyagokról?

Iratkozz fel most!