Csokis brownie

Csokis brownie

Csokis brownie, amelyet diétásan, zöldségből és gyümölcsből, fehér cukor és finomliszt nélkül is elkészíthetsz.

Ha van gyümölcs- és zöldségcentrifugád (vagy présed) és használod is, biztos elgondolkodtál már azon, hogy mit kezdj a megmaradt gyümölcs- és zöldségrostokkal.

Ezzel én is pont így voltam. Nem szerettem volna kidobni a zöldségek és gyümölcsök értékes rost részét, ezért elhatároztam, hogy ebből is készíteni fogok valamit.

Egy kis kísérletezés után ez a csokis brownie (brauni) született, amelyet most Veled is megosztok.

Igazán egyszerű és finom is ez a brownie. Olyan igazi “beledobom, keverem-kavarom, már esszük is” süti.

Brownie diétásan? – Igen, íme a diétás brownie

Az eredeti brownie egy igazi kalóriabomba. Pedig a csokis brownie diétásan és sokkal egészségesebben is elkészíthető. Ehhez csupán annyit kell tenned, hogy a sütiből kihagyod a finomított szénhidrátokat.

Ez a csokis brownie almából is elkészíthető, a tippeket ehhez lentebb találod.

Csokis brownie hozzávalók

  • 30 dkg zöldség- és gyümölcsrost gyümölcscentrifugából (vagy friss alma, lásd lent a tippeket)
  • 12 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • kb. 10 dkg nádcukor / xilit / eritrit
  • 3 ek csapott kakaópor
  • 4 kocka min. 70%-os étcsokoládé (3-4 dkg)
  • 2 marék durvára vágott dió
  • 2 ek olívaolaj / kókuszolaj
  • növényi tej (kb. 1-2 dl)
  • 2 ek almaecet
  • 1 tk szódabikarbóna
  • csipet fahéj
  • csipet só

Csokis brownie elkészítés

  1. A csokis brownie-hoz először keverd el a  lisztet a szódabikarbónával, a cukorral, a fahéjjal, a kakaóporral és a csipet sóval.
  2. Keverd hozzá a zöldség- és gyümölcsrostot (vagy lereszelt almát), az olívaolajat és annyi növényi tejet, hogy a piskótánál kicsit sűrűbb tésztát kapj.
  3. Add hozzá a brownie-hoz a durvára vágott étcsokoládét is.
  4. Simítsd a brownie tésztáját sütőpapírral kibélelt tepsibe (nálam: 21*16 cm).
  5. Szórd meg a csokis brownie tetejét a durvára vágott dióval és süsd 180 fokra előmelegített sütőben 35 percig.

Csokis brownie tippek

  • A kipréselt (kicentrifugált) gyümölcs és zöldség nedvességtartalma függ a gyümölcstől, a zöldségtől és az adott géptől is, amellyel a gyümölcs-/zöldséglevet készíted. Van amelyik jobban kipréseli a levet, van amelyik kevésbé. Ennek megfelelően változhat a sütihez szükséges folyadék mennyisége.
  • A brownie-hoz szükséges cukor mennyisége szintén a felhasznált gyümölcsökön és zöldségeken múlik. Mivel ez a brownie tojásmentes, kóstold meg a tésztát, hogy elég édes-e és javíts rajta, ha még szükséges!
  • Fontos, hogy a nagyobb zöldségdarabokat szedd ki (pl. répa vagy cékla), mert ezek nem puhulnak meg a sütési idő alatt. Ezeket érdemes teljesen leaprítani, vagy ha nincs erre lehetőséged, akkor inkább tedd a komposztra.
  • A 30 dkg zöldség- és gyümölcsrost nálam ebből jött ki: 2 répa, 1 cékla, 1 narancs és 1 alma.
  • A csokis brownie-t elkészítheted almából is. Ehhez reszeld le az almát. A többi hozzávaló ugyanaz lesz. Mivel az almának már van nedvességtartalma, kevesebb folyadékra lesz szükséged. A brownie tésztájához annyi folyadékot (növényi tej, esetleg víz), hogy a piskótánál egy kicsivel sűrűbb tésztát kapj.

Csokis brownie

Sütés: 180 fok, 35 perc

Mennyiség: 1 kis tepsi (21 cm*16 cm)

Diétás brownie

 

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Vegán receptek

Szeretnél finom, egészséges és növényi alapanyagokból készülő ételeket enni?

Szeretnéd a legújabb vegán recepteket e-mailben is megkapni ?

Iratkozz fel most!

Diétás receptek és alapanyagok

Szeretnél egészségesebben sütni és főzni?

Szeretnél többet tudni az egészséges alapanyagokról?

Iratkozz fel most!