Csokis brownie

Csokis brownie

Csokis brownie, amelyet diétásan, zöldségből és gyümölcsből, fehér cukor és finomliszt nélkül is elkészíthetsz.

Ha van gyümölcs- és zöldségcentrifugád (vagy présed) és használod is, biztos elgondolkodtál már azon, hogy mit kezdj a megmaradt gyümölcs- és zöldségrostokkal.

Ezzel én is pont így voltam. Nem szerettem volna kidobni a zöldségek és gyümölcsök értékes rost részét, ezért elhatároztam, hogy ebből is készíteni fogok valamit.

Egy kis kísérletezés után ez a csokis brownie (brauni) született, amelyet most Veled is megosztok.

Igazán egyszerű és finom is ez a brownie. Olyan igazi “beledobom, keverem-kavarom, már esszük is” süti.

Brownie diétásan? – Igen, íme a diétás brownie

Az eredeti brownie egy igazi kalóriabomba. Pedig a csokis brownie diétásan és sokkal egészségesebben is elkészíthető. Ehhez csupán annyit kell tenned, hogy a sütiből kihagyod a finomított szénhidrátokat.

Ez a csokis brownie almából is elkészíthető, a tippeket ehhez lentebb találod.

Csokis brownie hozzávalók

  • 30 dkg zöldség- és gyümölcsrost gyümölcscentrifugából (vagy friss alma, lásd lent a tippeket)
  • 12 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • kb. 10 dkg nádcukor / xilit / eritrit
  • 3 ek csapott kakaópor
  • 4 kocka min. 70%-os étcsokoládé (3-4 dkg)
  • 2 marék durvára vágott dió
  • 2 ek olívaolaj / kókuszolaj
  • növényi tej (kb. 1-2 dl)
  • 2 ek almaecet
  • 1 tk szódabikarbóna
  • csipet fahéj
  • csipet só

Csokis brownie elkészítés

  1. A csokis brownie-hoz először keverd el a  lisztet a szódabikarbónával, a cukorral, a fahéjjal, a kakaóporral és a csipet sóval.
  2. Keverd hozzá a zöldség- és gyümölcsrostot (vagy lereszelt almát), az olívaolajat, az almaecetet és annyi növényi tejet, hogy a piskótánál kicsit sűrűbb tésztát kapj.
  3. Add hozzá a brownie-hoz a durvára vágott étcsokoládét is.
  4. Simítsd a brownie tésztáját sütőpapírral kibélelt tepsibe (nálam: 21*16 cm).
  5. Szórd meg a csokis brownie tetejét a durvára vágott dióval és süsd 180 fokra előmelegített sütőben 35 percig.

Csokis brownie tippek

  • A kipréselt (kicentrifugált) gyümölcs és zöldség nedvességtartalma függ a gyümölcstől, a zöldségtől és az adott géptől is, amellyel a gyümölcs-/zöldséglevet készíted. Van amelyik jobban kipréseli a levet, van amelyik kevésbé. Ennek megfelelően változhat a sütihez szükséges folyadék mennyisége.
  • A brownie-hoz szükséges cukor mennyisége szintén a felhasznált gyümölcsökön és zöldségeken múlik. Mivel ez a brownie tojásmentes, kóstold meg a tésztát, hogy elég édes-e és javíts rajta, ha még szükséges!
  • Fontos, hogy a nagyobb zöldségdarabokat szedd ki (pl. répa vagy cékla), mert ezek nem puhulnak meg a sütési idő alatt. Ezeket érdemes teljesen leaprítani, vagy ha nincs erre lehetőséged, akkor inkább tedd a komposztra.
  • A 30 dkg zöldség- és gyümölcsrost nálam ebből jött ki: 2 répa, 1 cékla, 1 narancs és 1 alma.
  • A csokis brownie-t elkészítheted almából is. Ehhez reszeld le az almát. A többi hozzávaló ugyanaz lesz. Mivel az almának már van nedvességtartalma, kevesebb folyadékra lesz szükséged. A brownie tésztájához annyi folyadékot (növényi tej, esetleg víz), hogy a piskótánál egy kicsivel sűrűbb tésztát kapj.

Csokis brownie

Sütés: 180 fok, 35 perc

Mennyiség: 1 kis tepsi (21 cm*16 cm)

Diétás brownie

 

Csokis brownie” bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Kedves Szilvi!

    Most készülök. Megsütni a csokid browniet. A hozzávalóknál szerepel almaecet, de a leírásban nem szerepel erről semmi. Tudnál segíteni. Köszönöm. Fehér Judit

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Vegán receptek

Szuper finom vegán receptek, életmód cikkek, főzőtanfolyamok

Szeretnél egészségesebben táplálkozni, több zöldséget fogyasztani?

Iratkozz fel most!

Diétás és egészséges receptek

Szeretnél egészségesebben sütni és főzni?

Szeretnél többet tudni a diétás és egészséges alapanyagokról?

Iratkozz fel most!