Bolognai vöröslencséből

Bolognai vöröslencséből

Ez a bolognai bizony hús helyett vöröslencséből készült. Az íze és az állaga mégis fenomenális 🙂

Hogy miért? Mert a finom bolognai titka nem a hús, hanem a szósz. Ha bolognai szósz fűszerezése finom, akkor a bolognai spagettid is szuper finom lesz!

Szerintem ez a bolognai szósz és a vöröslencse tökéletes párost alkot. Eddig mindenki imádta, remélem, Neked is az egyik kedvenc ételed lesz.

Én durum spagettit választottam most, de tejes kiőrlésű vagy más alternatív gabonából készült spagettivel (gluténmentes tészta) is összeillik ez a bolognai mártás.

Próbáld ki, mert megéri!

Bolognai hozzávalók

  • 30 dkg vöröslencse
  • 1,5 hámozottparadicsom-konzerv
  • 4-5 ek sűrített paradicsom
  • 2 sárgarépa
  • 1 zellerszár
  • 2 vöröshagyma
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 1 ek nádcukor
  • olívaolaj
  • (vörösbor)
  • Fűszerek: só, bors, oregánó, kakukkfű, bazsalikom, fűszerpaprika, (kurkuma, római kömény)

    Bolognai elkészítése

  • Reszeld le a hagymát és kevés zsiradékon kezd el dinsztelni, majd szórd rá a nádcukrot, és kevergetve karamellizáld. Add hozzá a répát, a zellerszárat és a fokhagymát is, és párold kicsit tovább.
  • Sózd, borsozd, szórd meg a fűszerpaprikával, majd engedd fel kevés vízzel. Kicsit párold, majd jöhet a vöröslencse, a vörösbor és egy kis fűszer.
  • Öntsd fel a vöröslencsét nagyjából 2-szeres mennyiségű vízzel és fedő alatt főzd csaknem puhára.
  • Öntsd hozzá a paradicsomkonzervet, majd keverd hozzá a paradicsompürét is, és főzd a szószt fedő nélkül addig, míg a lencse meg nem puhul és a mártás megfelelő sűrűségű nem lesz.
  • Ellenőrizd a bolognai mártás ízét, ha még szükséges, fűszerezd.
  • Jó étvágyat ehhez a mennyei bolognaihoz 🙂

Vöröslencsés bolognai a FEM3 Café-ban

Ezt a vöröslencsés bolognai spagettit a FEM3 Café-ban főztem meg. Krisztiánnal és Anettel nemcsak a bolognai készítéséről, de a diétázásról is beszélgettünk. A spagetti jól vizsgázott, így Neked is sok szeretettel ajánlom az elkészítését.

Vöröslencsés spagetti a Főzz másképpen diétás receptversenyen

 

A vöröslencsés bolognai receptem a Főzz másképpen diétás receptversenyen kiváló díjat nyert. A diétás bolognai receptből a vörösbor és a nádcukor kimaradt.

Bolognai vöröslencséből” bejegyzéshez 6 hozzászólás

  1. Isteni finom! Matol beveszem a kedvencek koze! En kihagytam a vorosbort es a zellert, de igy is csodajo!

    • Kedves Barbara!

      Örülök, hogy ízlett a bolognai 🙂 A vörösbor valóban kihagyható. Egyszer próbáld ki zellerszárral is, mert nagyon finom 🙂

      Köszönöm, hogy írtál, szép napot!

  2. Ez egy nagyon jó recept. A múltkor egyik ismerősöm ajánlotta, mert vegánul eddig csak tufus receptet találtam vagy olyat, ami nem igazán vált be, de ez így fantasztikus. Imádom a lencsét, szóval tuti a siker 🙂
    Megkérdezhetem, hogy mennyi bort használsz hozzá? Nem szoktam borral főzni, de most kipróbálnám!
    Köszi a választ előre is!

    • Szia Fanna!

      Köszönöm szépen 🙂 Ez a recept tényleg nagyon finom.

      Vörösborból csak egy “löttyintésnyit” használok, szóval keveset, nem kell túlzásokba esni.

      Ha kipróbáltad írd meg, milyen lett!

      Itt találod a vegán recepteket. Egyébként az oldalon döntően csak vegán ételek vannak.

      Szép napot, Szilvi

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Vegán receptek

Szuper finom vegán receptek, életmód cikkek, főzőtanfolyamok

Szeretnél egészségesebben táplálkozni, több zöldséget fogyasztani?

Iratkozz fel most!

Diétás és egészséges receptek

Szeretnél egészségesebben sütni és főzni?

Szeretnél többet tudni a diétás és egészséges alapanyagokról?

Iratkozz fel most!