Bolognai szósz – Finom olasz bolognai mártás

Bolognai szósz – Finom olasz bolognai mártás

Bolognai szósz egészségesen elkészítve, finoman, olaszosan fűszerezve.

Ki ne ismerné és ne szeretné ezt az ismert olasz ételt?

Ezt a  bolognai spagetti pulykahúsból készült és sok-sok paradicsom került a bolognai mártásba. Paradicsomszezonban friss paradicsom, azon kívül (vagy ha éppen nagyon sietsz) pedig hámozott-paradicsomkonzerv képezi a bolognai mártás alapját.

A sárgarépát érdemes beletenni, mert finom édeskés ízt ad a bolognai szósznak 🙂

Főzd meg és teszteld 🙂

Bolognai szósz hozzávalók

  • 50 dkg darált pulykacomb / pulykamell (esetleg: darált csirkecomb / csirkemell)
  • 5 db paradicsom (1 hámozott paradicsom konzerv)
  • 1 nagy üveg paradicsompüré (360 g)
  • 2 közepes hagyma
  • 1/2 fej fokhagyma
  • 1 sárgarépa
  • 1 ek oregánó
  • 1 ek bazsalikom
  • 1 ek kakukkfű
  • 1 ek pirospaprika
  • só, bors

Bolognai szósz elkészítése

  1. A bolognai szószhoz az apróra vágott hagymát pirítsd üvegesre, majd add hozzá a szintén apróra vágott fokhagymát, és még dinszteld egy kicsit az egészet.
  2. Add hozzá a pirospaprikát, a lereszelt sárgarépát, majd a pulyka darálthúst. Pirítsd le a húst és párold 20 percig fedő alatt.
  3. Keverd bele a paradicsompürét és a feldarabolt paradicsomot. Ha szükséges, önts hozzá egy kis vizet, de a végén sűrűbb szószt kell kapnunk.
  4. Főzd további 20 percig a bolognai szószt, majd szórd bele az oregánót, a bazsalikomot és a kakukkfüvet.
  5. Ízesítsd a bolognai szószt sóval és borssal ízesítjük és főzd még 5 percig.

bolognai szósz, bolognai mártás

Bolognai szósz mennyiség:

6 adag

Bolognai szósz főzési ideje:

 40-50 perc

Bolognai szósz – Bolognai spagetti

  • A bolognai szószhoz kb. 8-10 dkg/fő spagettit főzz.
  • A bolognai spagettihez válassz tojásmentes durum spagettit vagy teljes kiőrlésű spagettit! Ha inkább a világosabb színű tésztát szereted, akkor jobb választás a durum spagetti.
  • Ha teheted, tojásos tésztát ne vegyél, mert a tojásos tészták finomlisztből készülnek. A durumtészták alapja pedig a durumliszt, amelyhez nem használnak tojást.
  • Ha gluténérzékeny vagy, vagy gluténmentes bolognai spagettit szeretnél, akkor gluténmentes spagettit válassz! Ez a bolognai szósz gluténmentes.

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Vegán receptek

Szeretnél finom, egészséges és növényi alapanyagokból készülő ételeket enni?

Szeretnéd a legújabb vegán recepteket e-mailben is megkapni ?

Iratkozz fel most!

Diétás receptek és alapanyagok

Szeretnél egészségesebben sütni és főzni?

Szeretnél többet tudni az egészséges alapanyagokról?

Iratkozz fel most!