Bolognai szósz – Finom olasz bolognai mártás

Bolognai szósz – Finom olasz bolognai mártás

Bolognai szósz egészségesen elkészítve, finoman, olaszosan fűszerezve.

Ki ne ismerné és ne szeretné ezt az ismert olasz ételt?

Ezt a  bolognai spagetti pulykahúsból készült és sok-sok paradicsom került a bolognai mártásba. Paradicsomszezonban friss paradicsom, azon kívül (vagy ha éppen nagyon sietsz) pedig hámozott-paradicsomkonzerv képezi a bolognai mártás alapját.

A sárgarépát érdemes beletenni, mert finom édeskés ízt ad a bolognai szósznak 🙂

Főzd meg és teszteld 🙂

Bolognai szósz hozzávalók

  • 50 dkg darált pulykacomb / pulykamell (esetleg: darált csirkecomb / csirkemell)
  • 5 db paradicsom (1 hámozott paradicsom konzerv)
  • 1 nagy üveg paradicsompüré (360 g)
  • 2 közepes hagyma
  • 1/2 fej fokhagyma
  • 1 sárgarépa
  • 1 ek oregánó
  • 1 ek bazsalikom
  • 1 ek kakukkfű
  • 1 ek pirospaprika
  • só, bors

Bolognai szósz elkészítése

  1. A bolognai szószhoz az apróra vágott hagymát pirítsd üvegesre, majd add hozzá a szintén apróra vágott fokhagymát, és még dinszteld egy kicsit az egészet.
  2. Add hozzá a pirospaprikát, a lereszelt sárgarépát, majd a pulyka darálthúst. Pirítsd le a húst és párold 20 percig fedő alatt.
  3. Keverd bele a paradicsompürét és a feldarabolt paradicsomot. Ha szükséges, önts hozzá egy kis vizet, de a végén sűrűbb szószt kell kapnunk.
  4. Főzd további 20 percig a bolognai szószt, majd szórd bele az oregánót, a bazsalikomot és a kakukkfüvet.
  5. Ízesítsd a bolognai szószt sóval és borssal ízesítjük és főzd még 5 percig.

bolognai szósz, bolognai mártás

Bolognai szósz mennyiség:

6 adag

Bolognai szósz főzési ideje:

 40-50 perc

Bolognai szósz – Bolognai spagetti

  • A bolognai szószhoz kb. 8-10 dkg/fő spagettit főzz.
  • A bolognai spagettihez válassz tojásmentes durum spagettit vagy teljes kiőrlésű spagettit! Ha inkább a világosabb színű tésztát szereted, akkor jobb választás a durum spagetti.
  • Ha teheted, tojásos tésztát ne vegyél, mert a tojásos tészták finomlisztből készülnek. A durumtészták alapja pedig a durumliszt, amelyhez nem használnak tojást.
  • Ha gluténérzékeny vagy, vagy gluténmentes bolognai spagettit szeretnél, akkor gluténmentes spagettit válassz! Ez a bolognai szósz gluténmentes.

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Vegán receptek

Szuper finom vegán receptek, életmód cikkek, főzőtanfolyamok

Szeretnél egészségesebben táplálkozni, több zöldséget fogyasztani?

Iratkozz fel most!

Diétás és egészséges receptek

Szeretnél egészségesebben sütni és főzni?

Szeretnél többet tudni a diétás és egészséges alapanyagokról?

Iratkozz fel most!