Szilvi ÍzVilág - Egészséges, diétás és finom receptek varganenagyszilvia@gmail.com

SIV Bolognai spagetti – Díjnyertes recept!

Bolognai spagetti
Pinterest


Bolognai spagetti egészségesen elkészítve, finoman, olaszosan fűszerezve, teljes kiőrlésű spagettivel.

Ki ne ismerné és ne szeretné ezt az ismert olasz ételt?

Ezt a  bolognai spagetti vöröslencséből készült és sok-sok paradicsom került a mártásba. Paradicsomszezonban friss paradicsom, azon kívül (vagy ha éppen nagyon sietsz) pedig hámozott-paradicsomkonzerv képezi a bolognai mártás alapját.

A sárgarépát érdemes beletenni, mert finom édeskés ízt ad a bolognai spagettinek 🙂

A vöröslencsés bolognai spagetti recept kiváló díjat nyert a “Főzz másképpen” diétás receptversenyen!

A vöröslencsés bolognai spagettit már ismerhetted, hiszen 2016. január végén a FEM3 Café műsorában már elkészítettem. Még hozzá finom vörösboros alappal és enyhén indiai fűszerezéssel. A videót és a receptet itt találod: Vöröslencsés spagetti a FEM3 Café műsorában

A Főzz másképpen” diétás receptverseny alkalmából módosítottam a recepten: vörösbor nélkül és inkább az olaszos ízvilágnak megfelelően készítettem el.

Ez a vöröslencsés bolognai spagetti abban különbözik az eredeti bolognaitól, hogy hús helyett vöröslencsével készül (vegán bolognai recept, a vöröslencse előnyeiről és pozitív hatásairól itt olvashatsz).

Ennek előnye, hogy ez az étel egyáltalán nem tartalmaz állati eredetű zsiradékokat, így jótékonyan hat a szív-és érrendszerre. Az ízélmény a finom fűszerezésű paradicsommártásnak köszönhetően megmarad. A mártás édességéről a sárgarépa gondoskodik.

A magyar lakosság nagyon sok húst fogyaszt, így fontosnak tartom, hogy minél több finom, húsmentes ételt kerüljön az asztalra. Mivel ezt az ételt könnyen és gyorsan el lehet készíteni, az alapanyagokat egyszerűen be lehet szerezni és az áruk is kedvező, sokan kedvet kaphatnak az elkészítéséhez.

A lassú felszívódású durum spagetti szintén alkalmas diétához és cukorbetegek is fogyaszthatják. A durum spagetti helyett választhatunk más teljes kiőrlésű vagy alternatív gabonából készült spagettit (pl. köles) is. A világosabb színű durum tésztát a kezdő életmódváltók általában könnyebben elfogadják, mint a sötét színű teljes kiőrlésű tésztákat.

Próbáld ki Te is ezt a finom és diétás bolognait!

Bolognai spagetti hozzávalók

  • 20 dkg vöröslencse
  • 1 db hámozottparadicsom-konzerv
  • 3 evőkanál sűrített paradicsom
  • 1 nagyobb sárgarépa
  • 1 db zellerszár
  • 1 db nagyobb vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál fűszerpaprika
  • 1,5 teáskanál szárított oregánó
  • 1 teáskanál szárított kakukkfű
  • 1 teáskanál szárított bazsalikom
  • só, bors
  • tészta: kb. 8-12 dkg/fő

Bolognai spagetti elkészítése

  • Először lereszeljük a hagymát és kevés zsiradékon elkezdjük dinsztelni.
  • Közben lereszeljük a sárgarépát, a zellerszárat és a fokhagymát is, majd hozzáadjuk a vöröshagymához.
  • Kicsit pároljuk, majd enyhén sózzuk, borsozzuk.
  • Megszórjuk a fűszerpaprikával, hozzáöntjük a vöröslencsét és rászórjuk a fűszereket is.
  • Nagyjából 2-szeres mennyiségű vízzel felöntjük a lencsét, és fedő alatt csaknem puhára főzzük.
  • Hozzáöntjük a paradicsomkonzervet és a paradicsompürét is.
  • A mártást fedő nélkül addig főzzük, míg a lencse meg nem puhul és a szósz megfelelő sűrűségű nem lesz.
  • Ellenőrizzük a bolognai mártás ízét, ha még szükséges, fűszerezzük a zöld fűszerekkel.
  • A tésztát a csomagoláson található leírás alapján megfőzzük.
  • Tálaláskor először a bolognai mártást szedjük a tányérra, majd erre helyezzük a villával felcsavart tésztafészkeket. Friss bazsalikommal díszítjük.

Jó étvágyat kívánok!

Tippek a bolognai elkészítéséhez

  • A mártáshoz használhatunk pici kurkumát és római köményt is. Ezek a fűszerek segítik az emésztést. Használatukkal egy kis indiai ízvilágot csempészhetünk a konyhánkba (Bolognai vöröslencséből a FEM3 Café-ban).
  • Paradicsomszezonban friss paradicsommal (lucullus paradicsommal) is elkészíthetjük ezt a bolognait.

Interjú a “Főzz másképpen” diétás receptverseny díjátadóján

A receptversenyről itt olvashatsz többet 🙂

Tetszett? Oszd meg a barátaiddal is!

Hozzászólások

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Pinterest

Vegán receptek

Szeretnél finom, egészséges és növényi alapanyagokból készülő ételeket enni?

Szeretnéd a legújabb vegán recepteket e-mailben is megkapni ?

Iratkozz fel most!

Diétás receptek és alapanyagok

Szeretnél egészségesebben sütni és főzni?

Szeretnél többet tudni az egészséges alapanyagokról?

Iratkozz fel most!