Szilvi ÍzVilág - Egészséges, diétás és finom receptek varganenagyszilvia@gmail.com

SIV Bejgli kelt tésztával – Bejgli kalács tésztából

Kelt tésztás bejgli - Mákos kalács
Pinterest


A bejglit kétféleképpen is elkészíthetjük: Készíthetünk omlós bejglit és kelt tésztás bejglit. Az omlós tészta több zsiradék hozzáadásával készül, ezért is nevezzük omlósnak. A kelt tésztás bejgli sokkal kevesebb zsiradékkal is beéri, ezért a kettő bejgli közül a kelt tésztás bejgli (azaz mákos kalács, bejgli kalács tésztából) számít diétásabbnak.

Hogy ki melyiket szereti jobban, egyéni ízlés kérdése. Ami biztos, mindkét bejgli nagyon finom, ha jól el tudjuk készíteni!

Ennek a mákos bejglinek az a különlegessége, hogy sem finomlisztet, sem pedig finomított cukrot nem tartalmaz. Ha az ajánlott lisztekből és nyírfacukorral készíted el, akkor nem csak diétás lesz a bejgli, de diabetikus is, azaz akár cukorbetegek is fogyaszthatják.

Sőt, ez a bejgli recept tej- és tojásmentes is, ami azt jelenti, hogy a tej- és tojásérzékenyek, illetve a vegánok se maradnak ki az ünnepi bejgli élvezetéből!

Ezzel a bejgli recepttel egészséges és finom bejglit készíthetsz!

Hozzávalók a bejgli tésztájához

  • 20 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 20 dkg durum simaliszt
  • 10 dkg zabpehelyliszt
  • 5 dkg nyírfacukor + 1 mk méz (vagy csak nádcukor)
  • 3 dl rizstej
  • 5 dkg kókuszzsír (kókuszolaj)
  • 2 dkg élesztő
  • csipet só

Hozzávalók a mákos töltelékhez

  • 40 dkg darált mák
  • 2 db kisebb alma
  • 2 citrom lereszelt héja és citromlé ízlés szerint
  • 10 dkg mazsola
  • 5 ek zabkorpa
  • 10 dkg nádcukor / nyírfacukor
  • 1-2 mk fahéj

Mákos bejgli kelt tésztájának elkészítése

  1. Futtasd fel az élesztőt a nyírfacukorral és pici mézzel elkevert langyos rizstejben (vagy ha teheted csak a nádcukorral).
  2. Olvaszd fel a kókuszzsírt és tedd félre.
  3. Az átszitált lisztekhez add hozzá a sót, majd öntsd hozzá a felfuttatott élesztőt.
  4. Gyúrd össze, dolgozd ki a tésztát, majd dolgozd bele a langyos olvasztott kókuszzsírt.
  5. Akkor jó a bejgli tésztája, ha szép sima és fényes a felülete.
  6. A bejgli tésztáját keleszd kilisztezett tálban kb. 30 percig. Ennyi idő alatt nagyjából a duplájára kell nőnie.

Mákos töltelék elkészítése

  1. Reszeld le az almát.
  2. Reszeld az almába a citrom héját, majd facsarj bele annyi citromlevet, amennyit jónak találsz.
  3. Vágd apróra a mazsolát és keverd az almához.
  4. A fahéjjal és a zabkorpával elkevert mákot keverd az almához.

Mákos bejgli összeállítása és sütése

  1. Helyezd a megkelt tésztát picit kilisztezett nyújtódeszkára és gyúrd át.
  2. Oszd két egyforma részre a tésztát és formázz belőlük egy-egy gömböcöt 🙂
  3. Az egyik gömböcöt nyújts ki kb. 25 X 30 cm nagyságúra (vagy akkorára, hogy a bejgli beleférjen a tepsidbe), majd az ujjaiddal óvatosan terítsd szét a mákos tölteléket a tésztán.
  4. Hajtsd fel a tészta 2 szélét, majd kezd el óvatosan feltekerni a tésztát.
  5. Ha megvan, tedd át egy sütőpapírral kibélelt tepsire és kezd el a második bejgli formázását.
  6. A két rúd bejglit pihentesd meleg helyen 35-40 percig, hogy újra megkeljenek.
  7. Közben melegítsd elő a sütőt 180 fokra.
  8. Kend meg a bejglik tetejét rizstejjel (mézes rizstejjel), majd süsd készre őket 30 perc alatt.

Kelt tésztás beigli

Mennyiség: 2 nagy rúd (1 tepsinyi)

Sütési hőfok: 180 fok

Sütési idő: kb. 30 perc

Szilvi tippjei a kelt tésztás bejgli elkészítéséhez

  1. Ha nyírfacukrot használsz, adj egy pici mézet is a tejhez, hogy legyen az élesztőgombáknak mit enniük 🙂 Egyébként én már többször kihagytam a mézet a receptből és a kelt tészta mégis gyönyörűen megkelt… Szóval igazából így is, úgy is csinálhatod 🙂 Ha nádcukrot használsz, akkor nincs szükség a mézre.
  2. A kókuszzsír helyett használhatsz vegán vajat, laktózmentes margarint is (pl. Liga margarint), vagy ha fogyasztasz tejterméket, akkor sima vajat is.
  3. Fontos: Ha diabetikusra szeretnéd a bejglit, akkor nyírfacukrot használj és csak akkor tegyél bele mézet, ha ez a mennyiség számodra megengedett! Szerencsére méz nélkül is működik ez a kelt tészta.
  4. Kelt tészta egyszerűbb és gyorsabb elkészítése: A bejgli tésztájának a gyúrása kenyérsütőgépben (vagy konyha robotgéppel) is történhet: Tedd a hozzávalókat a kenyérsütő üstjébe és indítsd el a tészta programot (dagasztó programot)! Ha már összeállt a tészta, jöhet az olvasztott zsiradék. Várd meg, hogy a dagasztás befejeződjön, majd mielőtt a kelesztés elindulna, vedd ki a tésztát a gépből és a továbbiakban kövesd a fenti leírást.
  5. Kelt tészta kelesztése: Szép napos időben tedd a letakart tésztát kellemesen meleg és világos helyre (ablakpárkány, terasz, erkély, de ne a forró és tűző napra). Ha hiszed, hanem, a tészta így sokkal szebben megkel 🙂 Hidegben pedig marad a 35 fokra előmelegített sütő 🙂
Mákos bejgli kelt tésztával

Finom mákos bejgli egészségesen 🙂

Tetszett? Oszd meg a barátaiddal is!

Hozzászólások

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Pinterest

Vegán receptek

Szeretnél finom, egészséges és növényi alapanyagokból készülő ételeket enni?

Szeretnéd a legújabb vegán recepteket e-mailben is megkapni ?

Iratkozz fel most!

Diétás receptek és alapanyagok

Szeretnél egészségesebben sütni és főzni?

Szeretnél többet tudni az egészséges alapanyagokról?

Iratkozz fel most!