A bableves, ami a csülkös bablevessel is felveszi a versenyt!
Bableves sztori – Zöldséges vagy csülkös bableves?
Egyszer kétféleképpen készítettem el a bablevest: Főztem egy nagy adagot a hagyományosabb füstölt csülkös verzióból és egy kisebb adagot ebből a hús nélküli zöldséges bablevesből.
Szerinted melyikből szedtek a vendégek másodjára is? Ha hiszed, ha nem, a vendégeknek a zöldséges bableves ízlett jobban!
Kíváncsi vagy, hogy a vendégek miért választották másodjára is a csülkös bableves helyett a zöldséges bablevest?
Mi a finom bableves titka?
A finom bableves titka a füstös íz! Kíváncsi vagy, hogyan került a füstös íz a levesbe? Nézd meg a receptet!
Hozzávalók a bableveshez
- 25 dkg gyöngybab
- 3-4 db répa
- 1 nagyobb petrezselyemgyökér
- 1 nagyobb burgonya
- 1 csokor petrezselyem zöldje
- 1 fej közepes vöröshagyma
- étolaj, só, bors
- füstölt gabonakolbász
- tejföl / joghurt
Bableves elkészítése
- A babot beáztatjuk előző nap vagy legalább két óráig forró vízben áztatjuk.
- A vöröshagymát apróra vágjuk, kevés olajon üvegesre pirítjuk. Adunk hozzá ízlés szerint törtpaprikát, majd felengedjük vízzel.
- Hozzáadjuk a bableveshez gabonakolbászt (szét fog esni) és a babot. Kb. 40 percig főzzük.
- Hozzáadjuk a karikára vágott petrezselyemgyökeret és répát és további 15-20 percig főzzük.
- Sózzuk, borsozzuk a bablevest.
- Keveset kiszedünk a bableves “sűrejéből”, pürésítjük botmixerrel vagy turmixszal, majd visszaöntjük a bablevesbe.
- Végül beleszórjuk a bablevesbe az apróra vágott petrezselyem zöldjét.
- A bablevest ízlés szerint tejföllel vagy joghurttal tálaljuk.
Tippek – Diétás bableves?
- Ha diétázol, a bableves jó választás, tökéletes és laktató egytálétel, aminek magas a fehérjetartama is.
- Ez a diétás bableves rántás nélkül készült! Így egy csomó kalóriát megtakarítasz, hisz a bablevesbe nem teszel sem lisztet, sem pedig extra mennyiségű zsiradékot.
- A füstölt gabonakolbász helyett használhatsz füstölt paprikát is.
- Ehhez a bableveshez teljes kiőrlésű kenyeret is ehetsz!
