Szilvi ÍzVilág - Egészséges, diétás és finom receptek varganenagyszilvia@gmail.com

SIV Almás kalács

Almás kalács
Pinterest


Régóta keresgélsz, hogy találj végre egy egészséges kalács receptet? Ez az almás kalács finomliszt és cukor nélkül, sőt tojást és tejet sem tartalmaz!

A bolti kalácsok és e között a kalács között elég nagy a különbség: Ebben a változatban nincs sem finomliszt, sem pedig cukor (szemben a legtöbb házi kaláccsal), de nem tartalmaz fölösleges, a szervezetünket terhelő adalékanyagokat sem. Mivel a tojás és a tej is elhagyható a kalácsból, így ezt a kalácsot tej- és tojásérzékenyek is fogyaszthatják!

Ha már kalácsot eszünk, akkor a lehető legegészségesebb és legjobb minőségű kalácsot együk! Erre jelenleg csak egy megoldás van: Ha a kalácsot Te magad sütöd meg! Így legalább tudod, hogy mi van benne.

Ezt az almás kalácsot húsvétra is megsütheted, de bármikor máskor is megörvendeztetheted vele a családodat vagy a barátaidat!

Mitől más ez az almás kalács?

Ez az almás kalács nem tartalmaz…

  1. finomlisztet
  2. finomított cukrot (fehér cukrot)
  3. tojást
  4. tejet

Ez az almás kalács tartalmaz…

  1. Háromféle értékes lisztet (nem finomított lisztet)
  2. Természetes édesítőszert
  3. Almás tölteléket zabkoprával, útifűmaghéjjal, fahéjjal

Mitől nem egészséges a legtöbb bolti kalács és házi sütésű kalács?

Mi van a bolti kalácsban?

Finomliszt, finomított cukor, adalékanyagok, ki tudja milyen zsiradékok…

Mi van a hagyományos házi kalácsban?

Finomliszt, finomított cukor, sok vaj vagy más zsiradék…

Ezért nem szeretem a hófehér bolti kalácsokat és sajnos a szintén fehér színű házias jellegű kalácsokat sem.

Ezek azok az “alapanyagok”, amelyek igazából szükségtelenek a finom, puha, egészséges kalács elkészítéséhez, viszont fölöslegesen terhelik a szervezetünket és előszeretettel nőnek zsírpárna formájában a testünkre…

Hozzávalók az almás kalácshoz

  • 20 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 15 dkg Graham-liszt
  • 15 dkg durum simaliszt
  • 5 dkg nyírfacukor
  • 5 dkg margarin
  • 2 dkg élesztő
  • 3 dl víz/ rizstej
  • (csipet nádcukor)

Hozzávalók az almás kalács töltelékéhez

  • 3 db alma lereszelve
  • 1 marék mazsola
  • 1 ek nyírfacukor
  • fahéj
  • (pici szegfűszeg)
  • friss citromlé
  • 1,5 ek útifű maghéj
  • zabkorpa

Almás kalács elkészítése

  1. Futtasd fel az élesztőt a cukorral, pici sóval elkevert langyos vízben vagy rizstejben.
  2. Olvaszd fel a margarint és tedd félre.
  3. Mérd ki a liszteket, majd öntsd hozzá a felfuttatott élesztőt.
  4. Gyúrd össze a tésztát, majd dolgozd bele az olvasztott margarint is (a margarin max. langyos legyen!).
  5. Akkor jó a kalács tésztája, ha szép sima és fényes a felülete.
  6. A kalácsot keleszd kilisztezett tálban kb. 30 percig. Nagyjából a duplájára kell nőnie.

Almás töltelék elkészítése

  1. Míg első körben kel a kalács, reszeld le az almákat héjastól, majd a citromlé kivételével keverd hozzá a többi hozzávalót is.
  2. Kóstold meg az almás tölteléket, hogy elég édes-e számodra. Ha szükséges, édesíts még rajta 🙂
  3. Végül adj hozzá egy kevés citromlevet is. Ha túl nedvesnek érzed a tölteléket, keverj még hozzá zabkorpát (1-3 ek biztos elég lesz)!

Almás kalács összeállítása

  1. Gyúrd át a megkelt tésztát, nyújtsd ki téglalap alakúra (1. kép), majd vágd hosszában két részére.
  2. Szórd meg a tésztát zabkorpával, majd simítsd rá az almás tölteléket (2. kép).
  3. Tekerd fel mindkét tésztát (3. kép), majd a két szál tekercset tekerd össze spirál formában (4. kép). A spirál ne legyen se túl szoros, se túl laza. A kalács formázásánál a forma méretét figyeld és ahhoz igazítsd a spirálban feltekert kalács méretét. Lényeg, hogy beleférjen a formába (legközelebb már jobban fogod tudni az optimális méretezést) 🙂
  4. Tedd az almás kalácsot sütőpapírral kibélelt formába (5. kép) (forma mérete: 30 cm hosszú, 8 cm széles, 7 cm magas gyümölcskenyér forma), majd hagyd pihenni kb. 35-40 percig. Ekkor újra nagyra fog nőni a kalácsod 🙂
Almás kalács - Diétás süti recept lépésről lépésre

Almás kalács elkészítése képekben

Almás kalács sütése

  1. Kend meg az almás kalács tetejét vízzel / rizstejjel (esetleg mézes rizstejjel).
  2. 180 fokra előmelegített sütőben süsd az almás kalácsot kb. 35 percig.
  3. Az elkészült almás kalácsot tedd sütőrácsra és hagyd legalább langyosra kihűlni, mielőtt elkezded felszeletelni.

Almás kalács mennyiség

1 db – 10-12 szelet

Kalácssütési tippek – 6 tipp a biztos sikerért

  1. Térj el a megszokottól! A puha, könnyű kalácshoz nem szükséges sem finomliszt, sem tej, sem pedig tojás. Gondolj csak a kenyérre, amely elkészítéséhez mindössze vízre, lisztre, élesztőre és sóra van szükség! Nekem nyírfacukorral is szép nagy lett a kalács, de tehetsz bele egy csipet nádcukrot is (a nyírfacukortól nem fut fel az élesztő, de csodálatos módon a kalács mégis nagyra nőtt).
  2. Mivel a kalács tésztája kicsit sötétebb színű a teljes kiőrlésű tönkölyliszttől és a Graham-liszttől, az almás töltelék csíkjai halványan látszanak. Az almás tölteléknél arra kell figyelned, hogy ne legyen túl nedves, mert eláztathatja a kalács tésztáját. Ha a zabkorpát és útifűmag héjat a fenti módon használod, akkor biztos jól sikerül! Esetleg ki is nyomkodhatod az almát, ha többet teszel a kalácsba.
  3. Ne feledd: Gyakorlat (és tapasztalat) teszi a mestert! Amennyire lehetett, részletesen írtam le az almás kalács elkészítését, de tökéletesre csak úgy tudod elkészíteni, ha többször megsütöd!
  4. Almás kalács egyszerűsített és gyorsított elkészítése: A kalács tésztájának a gyúrása kenyérsütőgépben is történhet: Tedd a hozzávalókat a kenyérsütő üstjébe és indítsd el a tészta programot! Ha már összeállt a tészta, jöhet az olvasztott margarin. Várd meg, hogy a dagasztás befejeződjön, majd mielőtt a kelesztés elindulna, vedd ki a tésztát a gépből és a továbbiakban kövesd a fenti leírást.
  5. Almás kalács kelesztése: Szép napos időben tedd a letakart tésztát kellemesen meleg és világos helyre (ablakpárkány, terasz, erkély, de ne a forró és tűző napra). Ha hiszed, hanem, a tészta így sokkal szebben megkel 🙂 Hidegben pedig marad a 35 fokra előmelegített sütő 🙂
  6. Az almás kalácsot most forma nélkül sütöttem és így nagyobbra nőtt, mint ahogy a képen is láthatod.
Almás kalács tej és tojás nélkül

Pihe-puha, mennyei finom almás kalács 🙂

Almás kalács

Sütési hőfok: 180 fok

Sütési idő: kb. 35 perc

Tetszett? Oszd meg a barátaiddal is!

4 hozzászólás

  1. Zoli

    Szia,

    Szerintem a margarin nem a legegészségesebb.
    Olvasgatom a blogodat, nagyon tetszik, de hiányolom az ételek kalóriaértékét. Ki tudnád egészíteni esetleg a recepteket ezzel?

    Üdv.

    Válasz
    1. Vargáné Nagy Szilvia

      Szia Zoli!

      A margarin helyett használhatsz mást is. Sok minden nem a legegészségesebb, mégis esszük… Ami ma egészségesnek számít, holnap már akár “fekete listára” is kerülhet. Mindig vannak divatos élelmiszerek, sajnos sokukról majd több 10 év múlva derül ki, hogy milyen hatással volt a szervezetünkre.

      A kalóriatartalom és a makroösszetevők feltüntetése valóban hasznos lenne, de óriási munkát jelentene a csaknem 200 receptnél (!), amit én személy szerint már nem bírok el (Hallottál már a fordított munkanaplóról és a büntető szabadnapokról? A férjem találmánya…). Szerencsére az egyik kedves olvasóm felajánlotta a segítségét, így előfordulhat, hogy ezek az adatok is lassan-lassan felkerülnek majd az oldalra.

      Válasz
  2. Silyéné Horváth Anikó

    A mézeskalácsod után – ami remek volt, mégegyszer köszi – most elkészült ez a kalács is nálam. Hát mit mondjak, nem csalódtam most sem. Igazi finom puha, foszlós kalácstészta, egyáltalán nem válik hátrányára a kevesebb zsiradék. Igazad van Szilvi, a receptjeid tényleg nem az ehetetlen diétás receptek sorát szaporítják, hanem valóban megállják helyüket a legjobb “simák” között is.

    Válasz
    1. Vargáné Nagy Szilvia

      Kedves Anikó!
      Köszönöm a visszajelzést, örülök, hogy beváltak a receptek.
      Egészségetekre 🙂

      Válasz

Hozzászólások

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Pinterest

Vegán receptek

Szeretnél finom, egészséges és növényi alapanyagokból készülő ételeket enni?

Szeretnéd a legújabb vegán recepteket e-mailben is megkapni ?

Iratkozz fel most!

Diétás receptek és alapanyagok

Szeretnél egészségesebben sütni és főzni?

Szeretnél többet tudni az egészséges alapanyagokról?

Iratkozz fel most!