SIV A tökéletes főtt kukorica – A kukorica főzés 4 titka

Tökéletes főtt kukorica
Pinterest


A tökéletes főtt kukorica elkészítése nem is olyan bonyolult dolog, de azért el lehet rontani, például ha túlfőzzük.

Szerencsére csupán néhány apróságot kell tudnod, hogy a főtt kukoricád tökéletesen sikerüljön 🙂 A főzési tippet Marika nénitől kaptam, aki maga termeszti a kukoricát és a kukorica főzés nagy mestere.

Így Neked is biztos sikerülni fog!

Jöjjön tehát a kukorica főzés legfontosabb 4 pontja:

1. PONT: Friss, zsenge és egészséges csemegekukoricát vásárolj! Az alapanyag minősége nagyban befolyásolja a főtt kukorica ízét!

2. PONT: Vizsgáld meg, hogy a szemek épek-e (ne legyenek fonnyadtak, és ne legyenek kártevőre utaló jelek, pl. kukacra), a kukoricacsuhé (cső héja) legyen zöld. Sajnos sokan takarmánykukoricát adnak el, amely ízben messze el marad a finom, édes csemegekukoricától.

 

Kukorica főzés - zsenge csemege kukorica

Egészséges, zsenge csemege kukorica

3. PONT: A kukoricáról távolítsd el a csuhét, amelyből egy keveset érdemes félretenned a főzéshez.
A csuhé egy részét helyezd egy nagy lábas aljára, erre tedd a kukoricacsöveket, majd újból a csuhé következik.

Kukorica főzés

A kukoricafőzéshez tegyél a csuhéból a kukorica alá és fölé is!

4. PONT: Az egészet öntsd fel forró vízzel, majd újra forrástól főzd fedő alatt tovább a kukoricát 10 percig. Csak gyöngyözzön a víz, ne lobogjon!

Kukorica főzés - Elkészült főtt kukorica

A kukorica 10 perc főzés után készen is van 🙂

+ Ha készen van a főtt kukorica, hagyd egy kicsit hűlni, majd láss neki!

És ha mégsem tökéletes a főtt kukorica?

A 2 leggyakoribb ok, amiért nem sikerül tökéletesre a kukorica:

1. OK: Túlfőzöd a kukoricát.

2. OK: Nem megfelelő minőségű kukoricát vásároltál.

1. Kukorica főzése – Miért nem szabad túl főzni a kukoricát?

Ha túl főzöd a kukoricát, akkor bizony kemény lesz. Marika néni szerint nagy butaság 1 órán át kuktában főzni a zsenge kukoricát (mert hogy volt erre példa). Ha valaki mégis így tesz, ne csodálkozzon, hogy a kukoricája kemény lesz 🙂 Vagyis maradj az újra forrástól számított 10 percnél. Kipróbáltam háromszor is, valóban működik. Én eddig 20 percig főztem, de a 10 perc valóban elegendő!

Kukorica főzése kuktában?

Sokan kérdeztétek, hogy lehet-e a kukoricát kuktában főzni.

A fentiek alapján – mivel a kukorica főzése mindössze 10 percet vesz igénybe, teljesen felesleges a kuktát előbányásznod a kamra vagy a szekrény mélyéről. Ha a kukoricát kuktában főzöd, akkor igen nagy annak a valószínűsége, hogy a kukoricát túlfőzöd! A kuktát hosszú főzést igénylő dolgokhoz találták ki, mint például a száraz bab.

2. Kukorica főzése – Az alapanyag minősége bizony kardinális kérdés!

A legjobb, ha piacon vagy megbízható termelőnél szerzed be a kukoricát. Vizsgáld meg a kukoricacsöveket minden esetben és kérdezd meg az eladót, hogy milyen fajta kukoricát árul (bár ez nem minden esetben garancia a kukorica jó minőségére). Ha egyszer bevált egy eladó, legközelebb is nála vásárolj! Ha valaki nagy táblával hirdeti, hogy nála mézédes a kukorica, azért megér egy próbát. A legolcsóbb megoldás talán ebben az esetben sem a legcélravezetőbb… Inkább adj egy kicsit többet a kukoricáért, minthogy utána morgolódva-zsörtölődve fogyaszd el, mondván “már megint nem édes ez a kukorica”…

 

 

Tetszett? Oszd meg a barátaiddal is!

Hozzászólások

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Pinterest

Vegán receptek

Szeretnél finom, egészséges és növényi alapanyagokból készülő ételeket enni?

Szeretnéd a legújabb vegán recepteket e-mailben is megkapni ?

Iratkozz fel most!

Diétás receptek és alapanyagok

Szeretnél egészségesebben sütni és főzni?

Szeretnél többet tudni az egészséges alapanyagokról?

Iratkozz fel most!