A tökéletes főtt kukorica

A tökéletes főtt kukorica

A tökéletes főtt kukorica elkészítése nem is olyan bonyolult dolog, de azért el lehet rontani, például ha túlfőzzük.

Szerencsére csupán néhány apróságot kell tudnod, hogy a főtt kukoricád tökéletesen sikerüljön 🙂 A főzési tippet Marika nénitől kaptam, aki maga termeszti a kukoricát és a kukorica főzés nagy mestere.

Így Neked is biztos sikerülni fog!

Jöjjön tehát a tökéletes főtt kukorica 3 lépésben!

Tökéletes főtt kukorica – 1. lépés

 • Friss, zsenge és egészséges csemegekukoricát vásárolj! Az alapanyag minősége nagyban befolyásolja a főtt kukorica ízét!
 • Vizsgáld meg, hogy a szemek épek-e (ne legyenek fonnyadtak, és ne legyenek kártevőre utaló jelek, pl. kukacra), a kukoricacsuhé (cső héja) legyen zöld. Sajnos sokan takarmánykukoricát adnak el, amely ízben messze el marad a finom, édes csemegekukoricától.
tökéletes főtt kukorica
A tökéletes főtt kukorica legfontosabb hozzávalója: Egészséges, zsenge csemege kukorica

Tökéletes főtt kukorica – 2. lépés

 • A kukoricáról távolítsd el a csuhét, kb. 3/4 részét tedd félre a főzéshez! A tökéletes főtt kukorica ízéhez a csuhé is nagyban hozzájárul!
 • A csuhé egy részét helyezd egy nagy lábas aljára, erre tedd a kukoricacsöveket, majd újból a csuhé következik.
tökéletes főtt kukorica
A tökéletes főtt kukorica főzése: tegyél a csuhéból a kukorica alá és fölé is!

Tökéletes főtt kukorica – 3. lépés

Az egészet öntsd fel forró vízzel, majd újra forrástól főzd fedő alatt tovább a kukoricát 10 percig. Csak gyöngyözzön a víz, ne lobogjon!

+ Ha készen van a tökéletes főtt kukorica, hagyd egy kicsit hűlni, majd láss neki!

tökéletes főtt kukorica
A tökéletes főtt kukorica 10 perc főzés után készen is van 🙂

Kukorica főzés – Egyéb hasznos tudnivalók

A kukorica főzés egyéb titkairól itt olvashatsz többet: Kukorica főzés – Főtt kukorica recept. A cikkből megtudhatod, mi az oka annak, ha mégsem sikerül tökéletesre a főtt kukorica vagy érdemes-e kukoricát kuktában főzni.

A tökéletes főtt kukorica
A tökéletes főtt kukorica 3 titka – Oszd meg mással is!

 

 

A tökéletes főtt kukorica” bejegyzéshez 2 hozzászólás

 1. Nem értem, hogy ki találta ki és miért terjesztik azt a butaságot, hogy 10 perc elegendő egy kukorica megfőzéséhez és azt, hogy ha sokáig főzik, akkor megkeményedik?

  Egyik infó sem igaz. Legalábbis, én még nem találkoztam olyan akármilyen zsenge csemegekukoricával, amelyik megfőtt volna 10 perc alatt. A nagyon zsenge csemegekukoricából, körömmel történő megnyomáskor tejszerű folyadék spriccel ki, de még ennek is kell kb. 30 perc főzés. Az ilyen kukorica belseje puha 10 perc után is, ahogyan főzés nélkül is az lenne, de a héj kemény, rágós. 30 perc kell neki.

  A megkeményedés merő fantazmagória. Mennél tovább fő, annál puhább lesz., hacsak nem volt már főzés előtt kiszáradt, túlérett a cső.

  A kuktával vigyázni kell, mert 40 percen túli főzéskor kezd túl intenzív lenni a csutka íze és mintha a megjelenne a rozsdamentes kukta kissé vasas íze is.

  • A kukoricát nem szabad sokáig főzni, a megadott 10 perc bőven elegendő, ha úgy készítjük a főtt kukoricát, ahogy ebben a cikkben van. Én már régóta így főzöm a kukoricát és mindig tökéletes. A piacon minden évben meghallgatom a kukoricát áruló idős néniktől és bácsiktól, hogy max. 10 percig főzzem a kukoricát.

   A kukoricát nem javasolt kuktában főzni, mert szinte biztos, hogy túlfőzzük. A túlfőzéssel az a gond, hogy a kukoricában minden tápanyagot tönkreteszünk. Ezt pedig nem szeretnénk 🙂

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..