Miért vannak vörös foltok a testemen és viszket

Tudta, Milyen betegségre utalnak a vörös foltok?

miért vannak vörös foltok a testemen és viszket

Milyen okai lehetnek a viszketésnek? Csuth Ágnes, családorvos A száraz bőr abban az esetben is okozhat viszketést, ha egyéb bőrelváltozással, például kiütéssel nem társul. A viszketés hátterében azonban komoly bőrgyógyászati vagy egyéb betegség is állhat.

Az ekcéma tünetei jelentkezhetnek már kisgyermekkorban is, a panaszok pedig sok esetben végig kísérik a beteg életét.

A tartós viszketéssel mindenképp érdemes foglalkozni, mivel a kellemetlenségen túl további szövődményeket is okozhat. A sokáig tartó viszketés és vakarás ördögi kört alakít ki, hiszen a vakarás tovább növeli a viszketés mértékét. Hosszabb idő után a bőr megvastagodik, durva tapintatúvá válik, vöröses vagy barnás színű lehet. A vakarásnál keletkező apró hámsérülések ideális bejutási kapui a bőrt megfertőző mikroorganizmusoknak, így másodlagosan bőrfertőzések alakulhatnak ki.

Alultápláltságot jelent.

A száraz bőr kialakulásának oka rendszerint a környezeti tényezőkön múlik, melyeket szerencsére jelentős mértékben tudunk befolyásolni. Bizonyos esetekben azonban a bőr szárazságán kívül más okok is állhatnak a viszketés hátterében. Szúrás, csípés, viszketés A nyári időszak talán legzavaróbb jelenségei közé tartoznak a szúnyog, hangya, méh és darázscsípések.

Vörös és viszket? Lehet téli bőrszárazság, de ekcéma is!

A normális reakció lehet helyi, vagyis viszketés, fájdalom, vörös duzzanat a csípés helye körül. Bővebben  Szúrás, csípés, viszketés - A rovarcsípésekről bővebben A bőrviszketés egyéb lehetséges okai Bizonyos bőrgyógyászati kórképek : több bőrgyógyászati betegség járhat viszketéssel, például a bizonyos bőrgyulladások, rühességvírusok által kiváltott bőrbetegségek, csalánkiütésegyéb.

Ezekben az esetekben jellegzetes bőrtünetek jelennek meg, és a viszketés legfőképpen ezeken a területeken jelentkezik. Ilyenkor olyan bőrjelenségek kísérik a viszketést, mint vöröses kiütések, hólyagok stb. Irritáció, allergiás reakciók: a tisztítószerek, kozmetikai szerek, a gyapjú, stb.

Többféle allergiás mechanizmus sal is kialakulhat viszketés, nemcsak kontakt úton, hanem például ételallergia esetében is jelentkezhet ez a tünet.

Egyes gyógyszerek: a gyógyszerekkel szemben fellépő reakciók része lehet bőrkiütés és viszketés egyaránt.

Tudta, Milyen betegségre utalnak a vörös foltok?

Belgyógyászati betegségek: viszketéssel járhatnak egyes májbetegségek, a lisztérzékenységveseelégtelenségmiért vannak vörös foltok a testemen és viszket vérszegénységpajzsmirigybetegségrosszindulatú daganatos betegségekegyéb.

Ezekben az esetekben a viszketés általában az egész testet érinti, nem csak egy adott területre lokalizálódik.

Terhesség : sok terhes asszony beszámol arról, miért vannak vörös foltok a testemen és viszket a terhessége során a has, a combok, a karok és a mellek területén gyakran érez viszketést, illetve egyes viszketéssel járó bőrbetegségek is rosszabbodhatnak a terhesség folyamán.

Pszichés okok: sokszor vizsgálatok sorozatán is átesik a beteg, és nem derül fény a kiváltó okra, ilyenkor erősen felmerül pszichés ok lehetősége.

Nehezíti a diagnózist az, hogy ha pszichés ok miatt is alakult ki a viszketés, akkor is a vakarás hatására bőrvastagodás, bőrtünet alakul ki, mely további viszketést okoz, és további vakaródzásra készteti a beteget.

Hirdetés Ha az egyéb tünetekkel nem járó viszketés 2 hétnél tovább tart, és öngyógyításra nem javul.

Ha súlyos és az életminőséget nagymértékben befolyásoló viszketésről van szó, illetve ha alvászavart okoz. Ha belgyógyászati tünetekkel jár. Ha egyszerre több családtagon jelentkezik. Ha az egész testet érinti.

  • Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza szerint, ha diagnosztizálható az ekcéma, gondos kezelési protokollt és megfelelő életmódot kell kialakítani, ami által karbantarthatóvá válhat.
  • Lappangó betegségeket is jelezhetnek a bőrtünetek
  • 2 súlyos betegség a viszkető, vörös foltok mögött - Egészség | Femina
  • Viszketési inger, hólyagok, piros foltok - Az ekcéma tünetei
  • Viszkető, vörös kiütések: mi okozza őket? - EgészségKalauz
  • Múmia alapú pikkelysömör kenőcs
  • Mitől jönnek ki a piros foltok? 8 dolog, ami csalánkiütést okozhat - Blikk

Ha olyan tünetekkel jár, mint nagymértékű fáradtság, emésztési panaszok, vizelési panaszok, láz, bőrkiütés. Mit tegyen, ha orvoshoz fordul?

miért vannak vörös foltok a testemen és viszket

Mielőtt orvoshoz fordul, vezessen tüneti naplót, ha van rá lehetősége, melyben rögzíti a lehetséges okokat vegyi anyagokat, kozmetikumokat, élelmiszereket, gyógyszereket, étrend-kiegészítőket, stb.

Ne feledje: a természetes táplálékkiegészítők, úgymint vitaminok, ásványi anyagok is okozhatnak allergiás reakciót és viszketést.

Viszketési inger, hólyagok, piros foltok - Az ekcéma tünetei

Ekcéma Vörös, viszkető foltok, nedvedző hólyagocskák, rohamszerű viszketési inger. Az ekcéma jól látható tünetei mögött sok esetben nehéz felfedezni a kiváltó okokat.

miért vannak vörös foltok a testemen és viszket

Bővebben  Ekcéma - Mi okozhatja, és hogyan kezeljük? Milyen vizsgálatok segítik a diagnózist?

miért vannak vörös foltok a testemen és viszket

Részletes fizikális vizsgálat és részletes anamnézisfelvétel az első lépés. Ebből sokszor már következtetni lehet a viszketés okára.

Milyen betegségre utalnak a vörös foltok?

Jellegzetes bőrtünetek nélkül gyakran belgyógyászati betegségekre gondolunk, illetve jellegzetes bőreltéréseket látva allergiás bőrbetegségek, gombás és egyéb fertőző betegségek fennállása, stb. Ha arra van gyanú, hogy belgyógyászati betegség okozza a viszketést, segítségünkre vannak a laboratóriumi vizsgálatok májfunkció, vesefunkció, vérkép, pajzsmirigyfunkció stb.

A viszketést okozhatja allergia, ennek kivizsgálására allergiavizsgálatot lehet végezni epicutan teszt, Prick-teszt, specifikus IgE-teszt, hideg- citosztatikumok a pikkelysmr kezelsben, provokációs próbák stb.

Amennyiben gombás fertőzésre van gyanú, a viszketés okaként bőrkaparékból mikroszkópos és tenyésztéses gombavizsgálat végezhető.

  • Tudta, Milyen betegségre utalnak a vörös foltok?
  • Milyen betegségre utalnak a vörös foltok? - HáziPatika
  • Vörös és viszket? Lehet téli bőrszárazság, de ekcéma is! - EgészségKalauz
  • Viszkető foltok a bőrön? Nem biztos, hogy csak kiszáradásról van szó!
  • Milyen okai lehetnek a viszketésnek?
  • Vörös foltokat öntött ki az arcon és viszket
  • Tudta, Milyen betegségre utalnak a vörös foltok? | CIVILHETES

Szemviszketés Szinte nincs olyan ember, akinek élete során ne viszketett volna már a szeme. Mitől viszket a szemünk? Mikor forduljunk orvoshoz? Bővebben  Szemviszketés - Milyen betegség tünete lehet?

A viszketés kezelése A kezelés a kiváltó oknak megfelelően történik.

Viszkető, vörös kiütések: mi okozza őket?

Ha bőrkiütéssel társul, mielőbb javasolt orvoshoz fordulni, ebben az esetben öngyógyítással nem érdemes próbálkozni. Ilyenkor a leggyakrabban allergiás eredet vagy irritáció lehetősége merül fel. Emellett sajnos a legpedánsabb családokban is gyakran előfordul rühesség, mely jellegzetesen beszűrt bőrt, generalizáltan megjelenő ekcémát, illetve főleg éjszaka fokozódó elviselhetetlen viszketést okoz.

miért vannak vörös foltok a testemen és viszket

Ilyenkor nemcsak a beteget, hanem környezetét is kezelni kell. Fontos, hogy először számba vegye a környezetében található irritáló, potenciálisan allergizáló anyagokat. Próbáljon meg visszaemlékezni, hogy mikor kezdődtek a tünetek, összefüggésbe hozható-e bármilyen új szer használatával, étel fogyasztásával. Ha nincsenek bőrtünetek kivéve a vakarásból adódó nyomokat vagy belgyógyászati betegségre utaló jelek, akkor a száraz bőr lehetősége merül fel.

A bőrt kiszárító szappanok, tusfürdők, hosszas fürdőzés, száraz levegő mind olyan tényező, mely kiiktatásával a problémát gyökeresen oldjuk meg.

Lappangó betegségeket is jelezhetnek a bőrtünetek

Azoknak, akik hajlamosak a bőrszárazság kialakulására, javasolt a fürdés helyett zuhanyzás, a szárító, esetleg allergizáló tisztálkodószerek helyett gyógyszertárban kapható hydrophil mosakodókrém használata, a lakás levegőjének párásítása, rendszeres testápolás például ureás kenőccsel.

Amennyiben ismert máj- és vesebetegség, pajzsmirigybetegség stb. Forrás: WEBBeteg.

Lásd még