A Graham-liszt az egyik kedvenc lisztem, szinte minden süti és kenyér receptemben használom. És persze az életmódváltás egyik fontos alapanyaga 🙂
Mi az a Graham-liszt?
A Graham-liszt búzaliszt, amely Sylvester Grahamről kapta a nevét. Érdekessége, hogy az egyetlen liszt, amit nem őrléssel, hanem darálással készítenek. A teljes kiőrlésű lisztekben és a Graham-lisztben közös, hogy a gabonaszem valamennyi részét (héj, magbelső, csíra) tartalmazzák. A különbség a liszt szemcseméretében rejlik: A Graham-liszt szemcsemérete nagyobb, mint például a teljes kiőrlésű rozsliszté, tönkölyliszté, stb.
Miért használjunk Graham-lisztet?
- érv: Teljes értékű, tápanyagokban gazdag liszt.
- érv: A búzacsíra része jelentős ásványianyag-, folsav- és B-vitamin-, kálium-, kalcium-, foszfor-, magnézium-, cink- és mangántartalommal rendelkezik.
- érv: A többi liszthez viszonyítva magasabb a tápértéke, mert magasabb a vitamin-, ásványianyag- és rosttartalma.
- érv: Sütikhez is kiváló, kelt tésztát is készíthetsz belőle, mert magas a sikértartalma.
- érv: Nagyobb szemcsemérete miatt lassabban emésztjük meg (lassú felszívódású szénhidrát), így később éhezel meg 🙂
Graham-liszt receptek
PALACSINTA TEJ ÉS TOJÁS NÉLKÜL
PIZZATÉSZTA – FINOMLISZT NÉLKÜL!
Ezek nagyon éedekes és hasznos információk voltak számomra. Szeretem a graham lisztből készült kiflit, cipót, stb., viszont valójában nem sikerült eddig megtudnom, hogy mi is valójában a graham. Köszönöm
A választ a Mi az a Graham-liszt? bekezdésben találod:
“A Graham-liszt búzaliszt, amely Sylvester Grahamről kapta a nevét. Érdekessége, hogy az egyetlen liszt, amit nem őrléssel, hanem darálással készítenek. A teljes kiőrlésű lisztekben és a Graham-lisztben közös, hogy a gabonaszem valamennyi részét (héj, magbelső, csíra) tartalmazzák. A különbség a liszt szemcseméretében rejlik: A Graham-liszt szemcsemérete nagyobb, mint például a teljes kiőrlésű rozsliszté, tönkölyliszté, stb.”
A graham-liszből készült kenyeret nem birja a gyomrom. Felfúj, és keserü izt érzek a számban torkomban. Mitől lehet ez? Kőszőnőm a választ.
Kedves Erzsi!
Ezt így nehéz lenne megmondani, inkább orvostól kellene megkérdezned.
A Graham-liszt elég rostdús, ha előtte pl. csak kevés rostos ételt fogyasztottál, akkor a magas rosttartalom is okozhat puffadást. Ha ez áll fenn, akkor a magasabb rosttartalomhoz fokozatosan kell hozzászoktatnunk a szervezetünket.
Ha nem, akkor szakembert kellene megkérdezned.