5 érv a Graham-liszt mellett

5 érv a Graham-liszt mellett

A Graham-liszt az egyik kedvenc lisztem, szinte minden süti és kenyér receptemben használom. És persze az életmódváltás egyik fontos alapanyaga 🙂

Mi az a Graham-liszt?

A Graham-liszt búzaliszt, amely Sylvester Grahamről kapta a nevét. Érdekessége, hogy az egyetlen liszt, amit nem őrléssel, hanem darálással készítenek. A teljes kiőrlésű lisztekben és a Graham-lisztben közös, hogy a gabonaszem valamennyi részét (héj, magbelső, csíra) tartalmazzák. A különbség a liszt szemcseméretében rejlik: A Graham-liszt szemcsemérete nagyobb, mint például a teljes kiőrlésű rozsliszté, tönkölyliszté, stb.

Miért használjunk Graham-lisztet?

  1. érv: Teljes értékű, tápanyagokban gazdag liszt.
  2. érv: A búzacsíra része jelentős ásványianyag-, folsav- és B-vitamin-, kálium-, kalcium-, foszfor-, magnézium-, cink- és mangántartalommal rendelkezik.
  3. érv: A többi liszthez viszonyítva magasabb a tápértéke, mert magasabb a vitamin-, ásványianyag- és rosttartalma.
  4. érv: Sütikhez is kiváló, kelt tésztát is készíthetsz belőle, mert magas a sikértartalma.
  5. érv: Nagyobb szemcsemérete miatt lassabban emésztjük meg (lassú felszívódású szénhidrát), így később éhezel meg 🙂

Graham-liszt receptek

PALACSINTA TEJ ÉS TOJÁS NÉLKÜL

Diétás palacsinta tej és tojás nélkül

Diétás, egészséges palacsinta tej és tojás nélkül, amelyet olaj nélkül süthetsz! Ezt a tej- és tojásmentes palacsintát saját magam kísérleteztem ki és tényleg meg lehet sütni zsiradék hozzáadása nélkül! Ezzel a palacsinta recepttel biztosra mehetsz és megspórolhatod magadnak a kísérletezésre…

 

 

 

PIZZATÉSZTA – FINOMLISZT NÉLKÜL!

Pizzatészta finomliszt nélkül

Graham-, zabpehely- és durumlisztből készült pizzatészta kerek vagy tepsis pizzához. Pizza tészta recept finomliszt nélkül! Mivel ez a pizzatészta tojás nélkül és tej nélkül készült, így tej- és tojásérzékenyen is fogyaszthatják! A hagyományos finomlisztes pizza helyett érdemes ezt az egészséges…

 

 

 

 

5 érv a Graham-liszt mellett” bejegyzéshez 4 hozzászólás

  1. Ezek nagyon éedekes és hasznos információk voltak számomra. Szeretem a graham lisztből készült kiflit, cipót, stb., viszont valójában nem sikerült eddig megtudnom, hogy mi is valójában a graham. Köszönöm

  2. A választ a Mi az a Graham-liszt? bekezdésben találod:

    “A Graham-liszt búzaliszt, amely Sylvester Grahamről kapta a nevét. Érdekessége, hogy az egyetlen liszt, amit nem őrléssel, hanem darálással készítenek. A teljes kiőrlésű lisztekben és a Graham-lisztben közös, hogy a gabonaszem valamennyi részét (héj, magbelső, csíra) tartalmazzák. A különbség a liszt szemcseméretében rejlik: A Graham-liszt szemcsemérete nagyobb, mint például a teljes kiőrlésű rozsliszté, tönkölyliszté, stb.”

  3. A graham-liszből készült kenyeret nem birja a gyomrom. Felfúj, és keserü izt érzek a számban torkomban. Mitől lehet ez? Kőszőnőm a választ.

    • Kedves Erzsi!

      Ezt így nehéz lenne megmondani, inkább orvostól kellene megkérdezned.

      A Graham-liszt elég rostdús, ha előtte pl. csak kevés rostos ételt fogyasztottál, akkor a magas rosttartalom is okozhat puffadást. Ha ez áll fenn, akkor a magasabb rosttartalomhoz fokozatosan kell hozzászoktatnunk a szervezetünket.

      Ha nem, akkor szakembert kellene megkérdezned.

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Vegán receptek

Szuper finom vegán receptek, életmód cikkek, főzőtanfolyamok

Szeretnél egészségesebben táplálkozni, több zöldséget fogyasztani?

Iratkozz fel most!

Diétás és egészséges receptek

Szeretnél egészségesebben sütni és főzni?

Szeretnél többet tudni a diétás és egészséges alapanyagokról?

Iratkozz fel most!