Szilvi ÍzVilág - Egészséges, diétás és finom receptek varganenagyszilvia@gmail.com

SIV 5 érv a Graham-liszt mellett

5 érv a Graham-liszt mellett
Pinterest


A Graham-liszt az egyik kedvenc lisztem, szinte minden süti és kenyér receptemben használom. És persze az életmódváltás egyik fontos alapanyaga 🙂

Mi az a Graham-liszt?

A Graham-liszt búzaliszt, amely Sylvester Grahamről kapta a nevét. Érdekessége, hogy az egyetlen liszt, amit nem őrléssel, hanem darálással készítenek. A teljes kiőrlésű lisztekben és a Graham-lisztben közös, hogy a gabonaszem valamennyi részét (héj, magbelső, csíra) tartalmazzák. A különbség a liszt szemcseméretében rejlik: A Graham-liszt szemcsemérete nagyobb, mint például a teljes kiőrlésű rozsliszté, tönkölyliszté, stb.

Miért használjunk Graham-lisztet?

  1. érv: Teljes értékű, tápanyagokban gazdag liszt.
  2. érv: A búzacsíra része jelentős ásványianyag-, folsav- és B-vitamin-, kálium-, kalcium-, foszfor-, magnézium-, cink- és mangántartalommal rendelkezik.
  3. érv: A többi liszthez viszonyítva magasabb a tápértéke, mert magasabb a vitamin-, ásványianyag- és rosttartalma.
  4. érv: Sütikhez is kiváló, kelt tésztát is készíthetsz belőle, mert magas a sikértartalma.
  5. érv: Nagyobb szemcsemérete miatt lassabban emésztjük meg (lassú felszívódású szénhidrát), így később éhezel meg 🙂

Graham-liszt receptek

PALACSINTA TEJ ÉS TOJÁS NÉLKÜL

Diétás palacsinta tej és tojás nélkül

Diétás, egészséges palacsinta tej és tojás nélkül, amelyet olaj nélkül süthetsz! Ezt a tej- és tojásmentes palacsintát saját magam kísérleteztem ki és tényleg meg lehet sütni zsiradék hozzáadása nélkül! Ezzel a palacsinta recepttel biztosra mehetsz és megspórolhatod magadnak a kísérletezésre…

 

 

 

PIZZATÉSZTA – FINOMLISZT NÉLKÜL!

Pizzatészta finomliszt nélkül

Graham-, zabpehely- és durumlisztből készült pizzatészta kerek vagy tepsis pizzához. Pizza tészta recept finomliszt nélkül! Mivel ez a pizzatészta tojás nélkül és tej nélkül készült, így tej- és tojásérzékenyen is fogyaszthatják! A hagyományos finomlisztes pizza helyett érdemes ezt az egészséges…

 

 

 

 

Tetszett? Oszd meg a barátaiddal is!

4 hozzászólás

  1. Piroska

    Ezek nagyon éedekes és hasznos információk voltak számomra. Szeretem a graham lisztből készült kiflit, cipót, stb., viszont valójában nem sikerült eddig megtudnom, hogy mi is valójában a graham. Köszönöm

    Válasz
  2. Vargáné Nagy Szilvia

    A választ a Mi az a Graham-liszt? bekezdésben találod:

    “A Graham-liszt búzaliszt, amely Sylvester Grahamről kapta a nevét. Érdekessége, hogy az egyetlen liszt, amit nem őrléssel, hanem darálással készítenek. A teljes kiőrlésű lisztekben és a Graham-lisztben közös, hogy a gabonaszem valamennyi részét (héj, magbelső, csíra) tartalmazzák. A különbség a liszt szemcseméretében rejlik: A Graham-liszt szemcsemérete nagyobb, mint például a teljes kiőrlésű rozsliszté, tönkölyliszté, stb.”

    Válasz
  3. erzsi

    A graham-liszből készült kenyeret nem birja a gyomrom. Felfúj, és keserü izt érzek a számban torkomban. Mitől lehet ez? Kőszőnőm a választ.

    Válasz
    1. Vargáné Nagy Szilvia

      Kedves Erzsi!

      Ezt így nehéz lenne megmondani, inkább orvostól kellene megkérdezned.

      A Graham-liszt elég rostdús, ha előtte pl. csak kevés rostos ételt fogyasztottál, akkor a magas rosttartalom is okozhat puffadást. Ha ez áll fenn, akkor a magasabb rosttartalomhoz fokozatosan kell hozzászoktatnunk a szervezetünket.

      Ha nem, akkor szakembert kellene megkérdezned.

      Válasz

Hozzászólások

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Pinterest

Vegán receptek

Szeretnél finom, egészséges és növényi alapanyagokból készülő ételeket enni?

Szeretnéd a legújabb vegán recepteket e-mailben is megkapni ?

Iratkozz fel most!

Diétás receptek és alapanyagok

Szeretnél egészségesebben sütni és főzni?

Szeretnél többet tudni az egészséges alapanyagokról?

Iratkozz fel most!