Szilvi ÍzVilág - Egészséges, diétás és finom receptek varganenagyszilvia@gmail.com

SIV 13 + 1 dolog, ami a Te fitti konyhádból sem hiányozhat

13+1 alapanyag, ami a te konyhádból se hiányozhat
Pinterest


Szeretnél Te is egészségesen sütni-főzni, de valamilyen hozzávaló mindig hiányzik a polcról? Nem gond! A következő lista segít abban, hogy egészséges alapanyagokkal töltsd fel a konyhád és kamrád polcait!

A következő listán csoportokba szedtem azokat az alapanyagokat, egyéb hozzávalókat és élelmiszereket, amelyeket mindenféleképpen érdemes otthon tartanunk, ha szeretnénk egészségesen sütni és főzni. 

A Fitti konyha blog receptjeit is ezekből a hozzávalókból készítem.

A csoportokon belül természetesen mindenki kiválaszthatja az ízlésének megfelelő gabonafélét, lisztet, édesítőszert. Kombináljuk minél változatosabban a hozzávalókat, a változatos táplálkozás az egészséges táplálkozás nélkülözhetetlen alappillére.

 

Vajon a Te konyhádban mennyi található meg az alábbi hozzávalókból? És mi a helyzet a helyes arányokkal?

  1. Gabonafélék: barna rizs, bulgur, köles, hajdina, árpa, tönkölybúza, zabpehely, búzacsíra, búzakorpa, zabkorpa, stb.
  2. Lisztek: durum simaliszt, Graham-liszt, teljes kiőrlésű lisztek vegyesen, zabpehelyliszt, rizsliszt, lenmagliszt
  3. Durum tészta, teljes kiőrlésű tészták (“tojásos-finomlisztes” tészták nem!)
  4. Hüvelyesek: bab, lencse, csicseriborsó, stb.
  5. Fűszerek: friss és szárított zöldfűszerek, vega-mix (nátrium-glutamátot/ízfokozót tartalmazó fűszerek nem!), fűszerpaprika, kurkuma, curry, bors
  6. Édesítőszerek: méz, stevia, nyírfacukor/xilit, eritritol, nádcukor
  7. Zöldségek: 2-3 féle mirelit zöldség, szezonális zöldségek, salátának valók
  8. Gyümölcsök: friss szezonális gyümölcsök, citrom, télen: mirelit málna, eper, erdei gyümölcs
  9. Olajos magvak: dió, mák, lenmag, lenmagpehely, szezámmag, mandula, stb.
  10. Húsok*: sovány húsok (csirke, pulyka, hal, ritkábban sovány sertés és marha)
  11. Tejtermék*: (cukrozatlan) túró, joghurt, tejföl, kefír, stb. (házi a legjobb)
  12. Tojás*
  13. Zsiradékok: kókuszzsír, sütéshez való étolajok, hidegen sajtolt olívaolaj, lenmagolaj, stb. (állati eredetű zsiradékok kisebb mennyiségben*: vaj, kacsazsír, stb.)

+ Csokoládé: minimum 70%-os kakaótartalmú étcsokoládé 

* Állati eredetű élelmiszerek: Minél kevesebb, annál jobb! Én a békés növényevést támogatom, mert nekem minden szempontból ez vált be. Körülményeidtől, lehetőségeidtől függően igyekezz Te is minél több növényi eredetű élelmiszert fogyasztani és az állati eredetűeket minimálisra csökkenteni vagy szintén elhagyni.

 

 

Tetszett? Oszd meg a barátaiddal is!

Hozzászólások

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Pinterest

Vegán receptek

Szeretnél finom, egészséges és növényi alapanyagokból készülő ételeket enni?

Szeretnéd a legújabb vegán recepteket e-mailben is megkapni ?

Iratkozz fel most!

Diétás receptek és alapanyagok

Szeretnél egészségesebben sütni és főzni?

Szeretnél többet tudni az egészséges alapanyagokról?

Iratkozz fel most!